Catrien Spijkerman

Ik ben Catrien Spijkerman (1984), sinds 2009 werk ik als freelance journalist. Ik schrijf onder andere voor dagblad Trouw, nrc.next, VPRO, en NRC Handelsblad.

Ik schrijf graag over zorg en psychiatrie. Het liefst maak ik reportages en interviews, waarin ik probeer te achterhalen waarom mensen doen wat zij doen. Soms wordt gedacht dat journalistiek alleen maar gaat over wat er in de Tweede Kamer wordt besloten, en hoe de economie er voorstaat volgens berekeningen van een of ander statistiekbureau. Ja, óók. Maar ik wil in mijn werk graag de verhalen vertellen – die gaan niet over besluiten of rapporten, maar over mensen. Mijn werk verscheen behalve in eerder genoemde media ook in Psy (blad over geestelijke gezondheid en verslaving), de Volkskrant, Vrij Nederland, Het Parool, Radio1.nl, bladen van het AMC, QPQ (blad over sociaal ondernemen), en temporarystedelijk.com.

Samen met collega Roos Menkhorst maak ik voor dagblad Trouw wekelijks een serie over mensen die een ambachtelijk eigen bedrijf beginnen en een serie waarin mensen hun eigen stijl beschrijven. Eerder maakte ik vier jaar lang met Roos wekelijks de interviewserie Mijn eerste baan. Hiervoor sprak ik politici, schrijvers, muzikanten en kunstenaars over hoe zij ooit hun werkzame leven zijn begonnen. Samen met fotograaf en vormgever Michel Boulogne maakte ik in opdracht deze bedrijfsbladen.

Met vier collega-journalisten heb ik in 2012 het journalistencollectief Bureau Boven opgericht. We houden kantoor in de Tolhuistuin in Amsterdam-Noord. Wij maken samen onder andere de festivalkrant van mensenrechtenfilmfestival Movies that Matter. Ook hebben we Strijp S Stories gemaakt, een geluidswandeling over het voormalig Philipsterrein in Eindhoven, en de Tolhuistour, een audiotour over het voormalig Shell-terrein in Amsterdam-Noord. Momenteel werken we hard aan ons Iron Curtain Project, een Europees project waarin we onderzoeken wat er over is van het voormalige IJzeren Gordijn en de verdeling van Europa.

Contact: catrien.s [at] gmail.com/ 06-10730716

Op de gehele inhoud van deze website ligt auteursrecht. Alle rechten voorbehouden.

Leave a Reply