Tolhuistour: audiotour over het voormalig Shell-terrein

,

Samen met mijn collega’s van Bureau Boven maakte ik een audiotour over een bijzonder gebied in Amsterdam-Noord, net aan de overkant van het IJ. Zeventig jaar lang huisde Shell hier en was het hermetisch afgesloten voor niet-werknemers. Inmiddels is het een culturele vrijplaats. In de Tolhuistuingebied houden we zelf ook kantoor.

De Tolhuistour voert de bezoekers via muziek, geluid en vertellingen langs intrigerende verhalen uit het verleden. Zo hoor je over het galgenveld, waar Elsje Christiaens in 1664 werd opgehangen, maar ook over de liefdesboom die ernaast stond. Actrice Willeke van Ammelrooy vertelt hoe ze haar carrière bij Shell begon, oud-politicus Wijnand Duyvendak herbeleeft de Spektakelblokkade, een demonstratie tegen Shell. Kunstenaar Lucebert wordt opgevoerd als inspiratiebron voor de huidige Tolhuistuin, maar ook als dakloze die zich warm hield aan de motor van de pont. Daarnaast tonen de huidige bewoners hun werk: zoals de 3D-printer van Dus Architecten waaruit binnenkort een grachtenpand zal verrijzen.

De Tolhuistour is de hele zomer en herfst te beluisteren in Amsterdam-Noord, verkrijgbaar voor € 2,50 in de museumwinkel van Filmmuseum Eye, en bij Biteme.