Onderzoeksjournalistiek

Strenge hiërarchie en pestgedrag – deel 2 van ons onderzoek in de ouderenzorg

We doken nog dieper in de werkomstandigheden in de ouderenzorg. Medewerkers in de ouderenzorg ervaren de hiërarchische werkcultuur vaak als onveilig. Ze voelen zich onzeker, gewantrouwd en niet gehoord. n het tweede verhaal zoomen we in op het verhaal van één verpleeghuis in Zeeland. ‘Bewoners lagen soms in hun urine op de bank te verkleumen, omdat er niet genoeg tijd was.'
August 23, 2023/by admin

‘Wij zijn de slijtende werkpaarden’ – werken in de ouderenzorg

Na ons onderzoek in de huisartsenzorg, verdiepte ik me samen met collega Roos Menkhorst in de ouderenzorg. We richtten onze blik allereerst op de 'mensen aan het bed': de verzorgenden en helpenden. We spraken er een hele hoop en liepen met hen mee op de werkvloer Ouderenverzorgers werken in kleine contracten en met onregelmatige roosters. Tijdens de coronapandemie werden ze niet serieus genomen en inmiddels hebben hun instellingen de hoogste verzuimcijfers ooit. Waarom hebben deze toegewijde mensen zo’n lage prioriteit? Wij worden gezien als de sukkels van de samenleving, die zich bezighouden met de weggestopte mensen.'
August 23, 2023/by admin

Ziet de huisarts het nog zitten? – voorpagina Trouw

Vandaag haalden collega Roos Menkhorst en ik de voorpagina van dagblad Trouw met onze enquête onder huisartsen. Huisartsen twijfelen of ze hun vak willen voortzetten en moeten zorgtaken uitvoeren waarvoor zij onvoldoende zijn toegerust.
May 28, 2022/by admin

De vaste huisarts heeft z’n langste tijd gehad – deel 2 van ons onderzoek naar het huisartsentekort

Ons onderzoek naar het huisartsentekort bij onderzoekscollectief Spit had zoveel kanten dat het niet allemaal in één verhaal paste. We schreven daarom een tweede deel voor de Groene Amsterdammer. De zzp-huisarts is in opkomst en de zwoegende praktijkhouder is de dupe. Waarom zien huisartsen het niet meer zitten om een eigen praktijk op te zetten? ‘Misschien ga ik wel yogalessen geven, of coaching.’
May 28, 2022/by admin

Help! De huisarts verdwijnt – onderzoek naar het huisartsentekort

De voorspelling is dat de huisartsenzorg in Nederland op korte termijn ernstig uit evenwicht zal raken: het aantal huisartsen kan dan niet meer voldoen aan de zorgvraag. Nieuwe commerciële organisaties springen in op het groeiende tekort.

Samen met collega Roos Menkhorst deed ik bij onderzoekscollectief Spit onderzoek naar het huisartsentekort. Ons eerste stuk over dit onderwerp verscheen in de Groene Amsterdammer. Over de ex-directeur van een lijmfabriek die een huisartsenketen begint, over videoartsen en wanhopige patiënten.
May 28, 2022/by admin

Dement en een gevaar voor anderen

Collega Emy Koopman en ik deden onderzoek naar de gevolgen van de nieuwe dwangzorgwetten. We ontdekten o.a. dat de ggz niet langer ouderen met dementie en gehandicapten opvangt die een gevaar voor zichzelf of anderen vormen. Zij vallen tussen wal en schip. Met ingang van de nieuwe zorgwet dit jaar komen zij niet meer in aanmerking voor de acute dwangopname van de ggz, maar een alternatief is er in de meeste regio’s nog niet. We schreven erover voor dagblad Trouw.
October 28, 2020/by admin

‘Niet gek genoeg’ – onderzoek naar ‘schuiven met verwarde mensen’

Crisisdiensten zijn niet altijd toegerust om mensen met psychische problemen op te vangen. Moet de politie dan inspringen? Maar hoe? Daar zijn ze niet voor opgeleid. ‘Steeds meer collega’s lopen fysiek en mentaal klappen op.’ Samen met Emy Koopman deed ik voor Investico onderzoek naar hoe de politie omgaat met mensen die verward gedrag vertonen. We schreven erover in de Groene Amsterdammer en dagblad Trouw
October 28, 2020/by admin

‘Elke dag nieuwe gezichten’ – onderzoek naar personeelstekort in de ggz

Het is crisis in de ggz. Na eerdere massaontslagen drijven instellingen op uitzendkrachten en duurbetaalde zzp-psychiaters. Samen met Roos Menkhorst onderzocht ik een half jaar lang de gevolgen van het grote personeelstekort in de ggz. We schreven een longread voor de Groene Amsterdammer, en stonden op de voorpagina van dagblad Trouw.
May 9, 2019/by admin

Misstanden op pilotenschool: ‘Betalen is brevet halen’

Samen met Roos Menkhorst deed ik onderzoek naar de oudste pilotenopleiding van Nederland, nu CAE Aviation geheten, voorheen bekend als NLS. Pilotenoverschot of niet, de vliegopleiding bleef onverminderd honderden studenten aannemen – à ruim een ton per student. De selectiecriteria werden versoepeld, terwijl op de arbeidsmarkt de sollicitatie-eisen steeds strenger werden. ‘Jullie zijn wandelende geldzakjes,’ aldus een instructeur.
March 24, 2016/by admin

Het nieuwe gereedschap van Blendle

Voor het project nieuwejournalistiek.nl volg ik de journalistieke startup Blendle een aantal jaar. De startup die losse artikelen aan de man wilde brengen, gaat nu ook abonnementen aanbieden.
February 24, 2016/by admin

Blendle en de lange weg naar ‘wereldheerschappij’

Voor het project nieuwejournalistiek.nl volg ik de journalistieke startup Blendle een aantal jaar. Dit keer schreef ik een verhaal over de uitbreiding naar het buitenland, op weg naar 'wereldheerschappij', zoals de Blendlebazen het zelf graag noemen.
December 24, 2015/by admin

Vijf uur ‘s ochtends op om alle kranten te lezen – zo wordt de Blendle nieuwsbrief gemaakt

Voor het project nieuwejournalistiek.nl volg ik de journalistieke startup Blendle een aantal jaar. Voor dit artikel liep ik mee met één van de 'redactiebazen' om beter te begrijpen hoe de nieuwbrief gemaakt wordt. .
November 24, 2015/by admin

De ontstaansgeschiedenis van Blendle

Voor het project nieuwejournalistiek.nl volg ik de journalistieke startup Blendle een aantal jaar. Het eerste artikel reconstrueert de ontstaansgeschiedenis van Blendle: 'Ze komen in onze kranten knippen!'.
March 24, 2015/by admin